Info PV Panelen

Informatie die u kan helpen als u zonnepanelen wilt kopen.

Er is geen product in de media dat meer aandacht krijgt dan zonnepanelen. Dit komt omdat het een relatief nieuw product is en er veel onbekendheid is met betrekking tot zonnepanelen kopen. Hieronder volgen wat tips die u kunt gebruiken in uw afweging zonnepanelen te kopen.

Waarom zou ik overstappen op zonne-energie?
Zonne-energie is duurzaam en beter voor het milieu. Inmiddels is de kWh prijs afkomstig uit zonnepanelen meer dan 30% goedkoper dan van elke energie leverancier. Na 6-8 jaar zijn de zonnepanelen terugverdiend en de besparing daarna is pure winst. Zonnepanelen gaan meer dan 25 jaar mee en fabrikanten geven tegenwoordig opbrengstgaranties. Wel moet u rekenen dat de omvormer een keer moet worden vervangen. De prijs van deze apparaten daalt echter snel, en de betrouwbaarheid van de machines wordt steeds beter.

Subsidie op zonnepanelen of toch niet?
De afgelopen jaren zijn zonnepanelen meer dan 50% goedkoper geworden. Omvormers zijn ook in prijs gehalveerd. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk subsidie op zonnepanelen te verstrekken. De overheid zal de portemonnee dus dicht houden. Inmiddels kunt u zonnepanelen binnen 6-7 jaar terugverdienen zonder een cent subsidie. Dus waarom zou u wachten?

Rendement zonnepanelen – Terugverdientijd zonnepanelen?
Bijna iedereen neemt elektriciteit af van een leverancier. U betaalt per maand een bedrag en dit wordt telkens automatisch van uw rekening afgeschreven. Per jaar is een gemiddeld gezin ongeveer Euro 900,00 kwijt aan elektra, jaar in jaar uit. Bovendien zal de belasting op energie alleen maar fors oplopen naar een paar honderd euro extra per jaar. Dit is afgesproken in het energieakkoord. Zonnepanelen helpen u dit bedrag te verlagen of zelfs geheel te laten verdwijnen van de rekening. Zo bespaart u ieder jaar een flink bedrag op uw energiekosten. Tegenwoordig zijn 12 zonnepanelen genoeg om € 600,00 per jaar hierop te besparen. De opbrengst van 4 zonnepanelen besparen dus al € 150,00 op uw energiekosten.

Waar plaats ik zonnepanelen?
Daken op het zuidoosten, zuiden, zuidwesten zijn het meest geschikt, maar ook voor daken met een oost/west situatie zijn tegenwoordig prima oplossingen. Dit geldt voor zowel schuin dak als plat dak.
Zonnepanelen kunnen ook op de grond worden geplaatst in een zgn. veldopstelling maar ook b.v. aan de muur, of als carport- of serredak. Er zijn talloze oplossingen mogelijk.

Zijn groepsaankopen zonnepanelen iets voor mij?
Gemeenten ondersteunen soms groepsaankopen voor zonnepanelen. Dit lijkt voordelig, maar is het meestal niet. Bovendien krijgt u van de leverancier meestal een goedkoop zonnepaneel aangeboden. Vaak is dit goedkope paneel ook nog eens een onbekend merk en wilt u wat anders, dan wordt de set zonnepanelen direct honderden euro’s duurder. U heeft dus weinig keuze. De leverancier die de “veiling” heeft gewonnen zal tegen zo laag mogelijke kosten plaatsen waardoor de keuze beperkt is, de kwaliteit wellicht wat minder. Denk hierbij ook dat een aanbieding die te mooi is om waar te zijn dat veelal ook blijkt te zijn……

Zonneparken, weer wat nieuws onder de zon?
U wordt eigenaar van een aantal zonnepanelen, die bij elkaar op een veld of dak worden geplaatst. Verrekening vindt plaats via uw energieleverancier. U moet rekening houden met extra kosten, onderhoud, verzekering, eventueel huur van het dak of grond van ongeveer 50,00 – 75,00 per jaar. Deze kosten vervallen indien u zonnepanelen op uw eigen dak kunt plaatsen. Veelal is de prijs van de zonnepanelen ook hoger dan u zelf zou moeten betalen. Het duurt dan ook minstens 10 jaar voordat uw zonnepanelen op het zonnepark zichzelf hebben terugverdiend. Een duurzame oplossing voor iemand die zelf geen zonnepanelen kan of mag plaatsen.

Moet ik de meter laten vervangen?
Dat hangt er van af. Een meter met een draaischijf zal in bijna alle gevallen terug gaan draaien. Zo heeft u maximaal profijt welke direct wordt gecompenseerd. Een digitale meter heeft meestal een stand terugleveren. Heeft u een digitale meter? Dan moet u in ieder geval uw netbeheerder bellen en vragen of de meter geschikt is voor teruglevering. Zo niet dan wordt deze meter gratis vervangen.
Een digitale meter levert alleen de kWh terug die niet worden verbruikt in de woning. Uw energieleverancier zal het verbruik en teruglevering met elkaar compenseren tegen dezelfde stroomprijs.

Heb ik een extra groep nodig voor mijn zonnepanelen?
Tot ca 700 wP (2.2A) vermogen kunt u de omvormer in iedere wandcontactdoos steken. T/m 16A kunt u een zonnepanelenset van maximaal 3500 wP aansluiten op een aparte groep. Een 4000 wP installatie vergt al 20A. Bij 5 kW of meer is het beter om 3 fasen omvormers te plaatsen. U heeft dan wel 3 x 25A nodig in uw meterkast. Uw netwerkbeheerder kan dit voor u regelen.